Ordbog om lån.

Her er en lille liste over hvad de forskellige ord betyder:

ÅOP : Årlige Omkostninger i Procent.
Alle låneudbyder i Danmark skal oplyse om ÅOP på et lån. ÅOP er alle udgifter ved et lån, f.eks. renter, oprettelse gebyr o.s.v. Når du har ÅOP kan du samligne de forskellige lån hos de forskellige låneudbyder.

Løbetid:
Et låns løbetid er den tid du skal betale lånet tilbage i.
Er løbetiden 12 mdr. skal lånet betales tilbage på et år.

Afdrag:
Afdrag er hvor mange gange du skal betale pengene tilbage over. Normalt betaler du en gang om måneden, så er løbetiden 12 mdr. er afdraget normalt 12 gange. Der findes dog også nogle realkreditlån hvor du betaler hvert kvartal.

Ydelse:
Ydelse er hvad du skal betale tilbage i hvert afdrag.

RKI:
RKI er Danmarks største register over dårlige betaler. Du kan komme til at stå i RKI hvis du ikke betaler dine afdrag på et lån eller ikke betaler dine regninger.
Når du står i RKI kan det være svært at låne penge, da de fleste låneudbyder tjekker op i mod RKI.

SMSlån:
SMSlån eller mobillån er nogle små lån som normalt lånes over nettet eller mobiltelefonen.
MEN PAS PÅ, ÅOP kan være rigtig høj selv om renten er 0%. Det er fordi du betaler et gebyr pr. lån. F.eks. koster det måske 300,- i gebyr at låne 1000,- i 30 dage. Vi kan ikke anbefalde at tage disse SMSlån.

Budget:
Et budget er et regnskab over din økonomi. Hvad har du af indtægter og hvad får du af udgifter. Det bedste er at lave et regneark i excel eller hente en af de gratis skabeloner der er på nettet. Så indtaster du dine indtægter måned for måned og det samme med dine udgifter. På den måde kan du se hvad du har tilbage af penge til hver måned når din udgifter er betalt. Det er en god idé at lave et budget inden du går i banken for at låne penge.

Flere ord er på vej….

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *